So akhirnya buat experminen sendiri ler... lagi sempoiiiiiii tak payah nak celup mencelup pun..
Ok cara buat aiskerim goreng version sempoiii
aiskerim tak kira lee aper jenis or perisa
roti sandwich -tak kira brand aper janji roti ler
basahkan sedikit roti dengan air biasa supaya lembab
supaya masa menekan dengan acuan roti tak pecah
acuan telur (mcm dlm gambar ya )
1. scop aiskerim letak atas sekeping roti
2. ambil lagi satu roti kosong tangkup atas aiskerim tadi
3. tekankan acuan telur atas kedua2 roti tadi - kuat2 sampai roti putus jadi bulat
4. masukkan dlm plastis dan simpan dlm petiais bahagian atas semalaman or 3 jam
5. panaskan kuali letak minyak mcm nak goreng pisang tu...
6.minyak kena betol2 panas - baru gorengkan roti tadi
7. balik2kan supaya kuning kedua2 belah
8. angkat dan hidangkan bersama2 dengan susu cair kalau suka - kalau tak makan cam tu ok jugak terlupang lee nak makan mcm ya
Note : ais kerim yang digunakan diatas adalah ais kerim potong tau (yang ada kayu kat tengah tu..so buangkan kayunya ajee ) biasa lee nak buat experimen kena guna aiskerim yang murah2 ajee (JANGAN RISAU AISKERIM TU AKAN CARI TAPI KENA GORENG CEPAT NGAN API YANG PANAS2 BETOL ) dan lebihan roti tu jgn membazir lak leh wat pudding roti tau letak cheese ya .Selamat bersantai dihujung minggu sambil makan aiskerim goreng.. (^.^)v
letak aiskerim atas roti yg dah lembab |
tekankan dengan acuan telur kuat2 |
masuk dlm plastik simpan dlm freezer satu mlm |
goreng atas minyak yg betol2 panas |
dah goreng |
nOtE: wahhh nmpak sedapkn??yummmyyyy mmg sedap..try la erkk..... (^.^)
No comments:
Post a Comment